Aku dan Dirimu...Blind Love vs YM


Ari tu Sir Bakri ade kate. Kalo kte dah try chatting mesti kte ketagih...nak lg...nk lagi dan nak lg...ak ni jenis yg suke mencube...so ak try la gne wireless kat bilik study.... dah tiga hari ak start main YM... memang betul la... ak tak leh berhenti... tak sedar pun dah 5 jam ak duduk dlm bilik study....( org len kat dln tu studi ak wat bende len...) memang ak seronok gile...(semalam pun ak tido kol 3pg...) ak ade la kenal dengan satu mamat asing ni... die kate dari bla..bla(tak nak la sebut name negara die nanti tak pasal2 imej negara yg rosak) ak lyn jek..(susah gak la nak speaking...) die la org yg pertame invite ak dan dlm 3 hari ni die la yg slalu nak chat ngan ak... mcm2 la die kate...(I LOVE U, MISS U baby..) eeeee... seram ak... tp dlm mase yg sme die bek jgk....ak tak ckp pape yg betul pun pasl diri ak pde die...( die pun tipu ak gak la kot..)hehehehe...die slalu la nasihat kat ak soh study smart...tnye dah mkn ke lum...cite pasal Islam....tuko2 cite pasal negara...tp tu mule2... pastu die kate die suke YM ngan ak... tak tau nape ak pun ske YM ngan die...(kan dah tau perempuan tu ade 1 akal dan 9 nafsu..)...semalam la last ak chat ngan die... ak kate ak tak nak men chatting lg ak nak consentrait to study...mule2 die kate..jgn la nanti die tak de kwn...ak pun bg tau la kalo ak tak blajo mcm mane ak nak keje...kmpul duit banyk2 pastu nak jmpe die kat negara die....kahkahkahkah...(sje jek nak bg die jiwe kacau...)pastu die pun soh ak jgn YM sape2 pun kalo YM tu boleh turunkan prestasi pelajaran ak...so die pun ckp la Good Bye Habibti...(dalam bahasa die la...) ntah pe ntah ak pun tak paham...so skang ni ak dah boleh atasi tabiat buruk ak tu...so skang ak dah berjaye bebaskan diri ak dari buang mase...skang ak lebih sedar pelajaran lebih penting...kat sni ak bwk harapan mak dan ayah ak...so doakan ak tabah hadapi perjuangan hidup kat sini...(tu la firah remaja...suke mencube...n pantang dicabar...)

Sebenarnye Chatting ni ade kebaikkan...

1)Chat dengan orang luar negara boleh naikkan skill English kite..(tu pun kalo chat
dengan yg fasih...jgn ckp bukan2 plak...)
2)Boleh release tekanan.(cite la pape pun...bohong pun tak pe...bukan die kenal kite
pun...)
3)Chatting boleh bg pengalaman pade kite tentang masyarakat negara luar, tabiat,
sikap dan tradisi diorang.(tu pun kalo diorang nak cite)

Tapi sebenarnye lebih banyak keburukan daripada kebaikkan...antarenye..

1)Buang mase (tak de faedahnye...)
2)buang karen jek ( save la skit bil letrik...)
3)Mungkin terpengaruh ngan pekare2 tak bermoral..(paham2 je la..)
4)Buat kite terleka masa yang dah berlalu macam tu saje..(dah tinggal sembahyang...)
5)boleh ganggu pelajaran.
6)kalo jahit baju raye dalam jam chatting tu pun dah boleh wat duit..(hahaha)
dah nak raye ni..


so secara ringkasnye tak payah la nak try2 YM ni...susah nak berhenti tau...jadi pk dulu sebelum cube...so daripade dok YM jek baik la kte...wat amalan2 yg boleh menambahkan pahala buat bekalan akhirat...lgi satu biasenye bile kite dah wat satu kesalahan mesti kite rasa gundah-gulana...so biasenye ak akan telefon mak dan ayah ak..sebab tu la cara yang boleh buat ak lega n tu la terapi ak nak stop chatting..so cube la dulu kot2 boleh jadi terapi untuk semua Insyaalah...




"TIADA SIAPA YANG BOLEH MERUBAH DIRI KITA SELAIN DIRI KITA SENDIRI" DAN "TIADA APA PUN AKAN BERUBAH KALAU TIDAK MAHU MENGGUBAH